Rusko možno ponúkne Grécku zľavu na plyn aj nové úvery

07.04.2015 Celý región

Moskva 7. apríla (TASR) - Rusko možno ponúkne Grécku zľavu na dodávky plynu a nové úvery počas návštevy gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa v Moskve vo štvrtok 9. apríla. Uviedol to dnes ruský denník Kommersant s odvolaním sa na nemenovaný vládny zdroj. Informovala o tom agentúra Reuters.

Hovorca Kremľa minulý týždeň v súvislosti s Tsiprasovou návštevou vyhlásil, že ruský prezident Vladmir Putin plánuje rokovať s gréckym premiérom o hospodárskych vzťahoch oboch krajín a sankciách Európskej únie proti Moskve.

Vládny zdroj však Kommersantu povedal, že Moskva je pripravená zvážiť aj zľavu z ceny plynu pre Grécko.

Ruský štátny energetický monopol Gazprom sa odmietol k článku v Kommersante vyjadriť a rovnako ho odmietlo komentovať aj ruské ministerstvo energetiky.

Podľa nemenovaného zdroja Rusko bude výmenou za zľavu z ceny plynu a nešpecifikované pôžičky požadovať prístup ku gréckym aktívam. Zdroj však nešpecifikoval, o ktoré aktíva by mohla mať Moskva záujem.

Gazprom chcel v roku 2013 získať grécku plynárenskú spoločnosť, ale svoju ponuku nakoniec stiahol. Dôvodom boli obavy zo zhoršenia už tak dosť zlého finančného stavu gréckej firmy. Gazprom preto požadoval od Atén garancie a tvrdil, že neboli dostatočné.
 

Vyberte región